Gevolgen klimaat veranderingen op boom (opdracht 14)
‘Het smelten van de ijskappen’, ‘Hevige regenval in sommige landen en grote droogte in andere’, ‘Tropisch mos op Nederlandse bomen’, in de krant kan je regelmatig lezen over veranderingen in het klimaat en de gevolgen daarvan voor de natuur.
Klimaatverandering heeft invloed op de hele aarde en alles wat daarop leeft. Aan de hand van krantenberichten en internet kan je een goed beeld krijgen daarvan. Onderwerpen waar je berichten over kan lezen zijn bijvoorbeeld:
- Invloed van klimaatsverandering op de gezondheid van de mens (hooikoorts en
andere allergieën)
- Nieuwe (tropische) planten in Nederland
- Nieuwe (tropische) dieren in Nederland
- Dieren op de rode lijst door klimaatverandering
- Planten op de rode lijst door klimaatverandering
- Plagen (teken, eikenprocessierups)
- Veranderingen in het weer (extremere temperaturen en natte en droge periodes)
- Wateroverlast door veranderingen in het weer
- Invloed van klimaatsverandering op de landbouw (fruitteelt, kasbouw).
Tip: kijk eens onder www.hoesnel.nl, www.wnf.nl of www.zeeburgnieuws.nl
Kies met je groepje een van de bovenstaande onderwerpen uit of bedenk zelf een onderwerp dat te maken heeft met klimaatsverandering en zo mogelijk in relatie tot de natuur.
Ga via het internet op zoek naar zo veel mogelijk (kranten)artikelen over dit onderwerp.
Lees alle artikelen goed. Zoek vooral naar artikelen waarin ook wat wordt verteld over de invloed op de mens en/of de natuur. Dus niet een bericht over alleen een overstroming, maar wel één waarin ook wordt verteld dat mensen moesten worden geëvacueerd.
Maak een poster met de artikelen over jouw onderwerp. Maak er een informatieve poster van, waaruit duidelijk blijkt wat het probleem is, hoe het veroorzaakt wordt en wat de gevolgen zijn voor de mens en/of de natuur. Illustreer de poster. Presenteer je poster aan je klasgenoten
Dieren op de rode lijst door klimaat verandering.
De ijsbeer:
De ijsbeer staat op de rode lijst omdat door het klimaatverandering. Door de hitte smelten de ijskappen op de noordpool en wordt het leefgebied van de ijsbeer kleiner.
En omdat het warmer wordt verdwijnen de ijskappen eerder in het jaar en komen ze ook weer eerder terug. Daardoor hebben ze minder tijd om te jagen en hebben ze minder voedsel.
Omdat ze minder kunnen eten wordt hun energie en conditie verslechterd. Ze gaan eerder dood en dan wordt de populatie minder.
Door dat er weinig eten meer is gaan de ijsberen jagen op elkaar, kannibalisme. Zo zorgen ze ervoor dat ze wel weel een beetje eten hebben.
http://assets.wnf.nl/downloads/factsheet_klimaatverandering_ijsbeer_sept_06.pdf
Maak jouw eigen website met JouwWeb